Blog

Koji su najbolji programski jezici za djecu?


6 minuta čitanja

Učenje programiranja postalo je vrlo popularno ovih dana – a ne žele sva djeca nužno postati programeri/ke u budućnosti. No, programiranje je korisno i za poticanje intelektualnog napretka u ranim razvojnim fazama. U ovom ćemo članku predstaviti najbolje programske jezike za djecu.  

 

Najpopularniji programski jezici – je li ih korisno znati?

Tehnologija utječe na naš svakodnevni život u gotovo svakom aspektu. Okruženi smo programima, aplikacijama, slikama i animacijama. Stjecanje informatičkih vještina nije samo mogućnost, nego nužnost u današnjem svijetu u kojem je civilizacijski rast veći nego ikad. Djeci bismo trebali olakšati stjecanje tih znanja jer će rad na računalima vrlo vjerojatno biti neizbježan dio njihovih budućih karijera. 

 

Trebaju li djeca učiti programirati? 

Popis prednosti učenja programiranja vrlo je dug – djeca bi svakako trebala učiti programirati. To im može pružiti vještine neophodne za buduće zaposlenje, ali značaj učenja programiranja mnogo je širi. Programiranje je učenje novog jezika. Da biste ga savladali, potrebno je malo intelektualnog napora, ali i sposobnost logičkog razmišljanja. Za postizanje konačnog cilja, morate moći samostalno spojiti dijelove koda. To ponekad može biti vrlo komplicirano jer je broj mogućih algoritama i kombinacija iznimno velik. Morate biti precizni, kreativni, strpljivi i maštoviti – sve su to karakteristike koje će vaše dijete poboljšati rješavanjem sve težih i težih zadataka.  

 

Prednosti učenja programiranja: 

  • stjecanje analitičkih vještina, 
  • kreativno rješavanje problema,
  • korištenje mašte,
  • bolja produktivnost,
  • jačanje upornosti i strpljivosti,
  • poboljšanje samopouzdanja,
  • lakše učenje drugih predmeta,
  • stjecanje IT vještina korisnih za buduću karijeru. 

 

Koji je najbolji programski jezik za djecu? 

Odabir pravog programskog jezika od ključne je važnosti na početku programerskog puta. Vaše će dijete morati početi upijati poprilično tehničko znanje, a mi moramo taj proces učiniti što jednostavnijim kako bi učenje bilo uspješno. Dijete mora biti zainteresirano, znatiželjno i aktivno sudjelovati u projektu, inače neće postići napredak koji očekujemo. Važno je zanimljivo, šareno sučelje, jednostavan način prenošenja informacija i kvaliteta znanja. U nastavku ćemo vam predstaviti neke od najpopularnijih alata za programiranje za djecu od 7 do 13 godina. 

 

Scratch – vrijedi li ga znati? 

Scratch je stvoren za djecu od 7 do 16 godina i vjerojatno je najpopularniji od svih alata za djecu. Učinkovit je zbog svog intuitivnog sučelja i koda u obliku blokova. Pomaže djeci da prepoznaju pojedine elemente koda i lakše ih razumiju, osobito na početku. Dobra je ideja početi sa Scratchom – u njemu čak i početnici mogu isprogramirati svoj prvi projekt, što povećava motivaciju za daljnjim učenjem. Scratch je mnogo više od korisničkog sučelja jednostavnog za upotrebu. Njegova najveća prednost je mogućnost stvaranja zanimljivih, šarenih igrica, animacija i slika, što donosi mnogo zadovoljstva svoj djeci. 

 

Online tečajevi Scratcha 

U našoj ponudi imamo bogat izbor tečajeva Scratcha. Tečaj obično traje 14 tjedana, a jedno predavanje traje blok-sat (2x45 minuta). Pozivamo vas da proučite cijeli izbor različitih tečajeva programiranja koje nudimo. 

 

Što je još korisno znati?

Scratch je također poznat po svojoj online zajednici – više od 16 milijuna korisnika diljem svijeta! Na njihovoj web-stranici možete razmjenjivati iskustva, ideje, motivirati i inspirirati jedni druge. Da biste postali dijelom te zajednice, morate biti prijateljski nastrojeni i pristojni prema drugim članovima. 

 

Blockly 

Blockly je vrlo sličan Scratchu, ali ga je stvorio Google. Temelji se na kodu u obliku blokova, ali također uključuje elemente drugih programskih jezika. Često je poznat kao JavaScript biblioteka za vizualno programiranje. Odličan je alat za djecu od 8. godine nadalje.

 

Python 

Ovaj je jezik malo drugačiji od prethodna dva. Mnogo je složeniji, ali i dalje razumljiv djeci. S Pythonom mogu programirati na mnogo višoj razini – on je također odlična početna točka za druge, složenije programske alate. Korištenje Pythona djeci je zabavno i zanimljivo – predočava im kako je to zapravo programirati poput profesionalca. Svladavanje Pythona uvjet je za prelazak na napredniji softver. 

Imamo odličnu opciju za sve početnike u Pythonu – nakon završetka prva dva stupnja Računalnih programa i igara, najbolje je da započnu s učenjem tog univerzalnog programskog jezika. Na našem tečaju Python smo udružili s Minecraftom – najpopularnijom računalnom igrom prošlog desetljeća. Spoj tog dvoga idealno je rješenje za unošenje obrazovne vrijednosti u slobodno vrijeme vašeg djeteta. Na našoj web-stranici dostupno je više informacija o tečaju.

 

JavaScript 

Još jedan programski jezik na koji vrijedi obratiti pozornost. Vrlo je svestran i koristio se za izradu preglednika Google Chrome, Mozilla Firefox i Internet Explorer. Omogućava pretvaranje internetskih dokumenata u interaktivne aplikacije.

Drugi popularni programski jezici su LUA, LOGO, Robo Logic, Cargo Bot, Algoid, Light-bot i KTurtle.

 

Često postavljana pitanja: 

  1. Koji je najpopularniji programski jezik za djecu? 

Scratch. Omogućava vizualno učenje programiranja počevši od osnova. Dijelovi koda su u obliku blokova kako bi se pojednostavnilo njihovo spajanje. 

  1. Kako poučiti djecu programiranju u Scratchu? 

Preporučujemo naše online tečajeve – obično traju 14 tjedana. 

  1. Kako nagovoriti svoje dijete da se bavi programiranjem i robotikom? 

To ovisi o svakom djetetu ponaosob, ali korisno je pokazati im neke od igrica koje se temelje na Scratchu. Te su igrice obično zanimljive i jednostavne za igru.  

 

 


Prethodno Sljedeće

Ocijeni članak!

Online programiranje za djecu – isplati li se uložiti u njega?
Blog

Online programiranje za djecu – isplati li se uložiti u njega?

Današnjoj djeci i mladima boravak na mreži prirodan je dio svakodnevnog života. Oni Internet ne smatraju modernom tehnologijom, već...

Pročitaj više
programowanie dla dzieci
Blog

Kako bi trebao izgledati sat programiranja?

Aktualna digitalna stvarnost zahtijeva od djece koja pripadaju tzv. generaciji milenijalaca da stječu sve više i više raznolikih...

Pročitaj više

Programirajte svoju budućnost već danas!

Upišite se na tečaj

Naši partneri