Blog

Najpopularniji programski jezici u 2021. godini


7 minuta čitanja

Programerska industrija i dalje je jedna od najprostranijih i najbrže rastućih industrija na tržištu. Svake se godine nude nova ažuriranja softvera, jezici i inovacije za napredno programiranje i učinkovito podučavanje. U ovom ćemo članku predstaviti popis najpopularnijih programskih jezika u 2021. godini koji sadržava njihove značajke i prednosti upotrebe.

Kvalitetni programski jezici

Najučinkovitiji i najskuplji jezici nude širok spektar aplikacija i intuitivnu upotrebu. Štoviše, programeri odabiru odgovarajući jezik za određenu situaciju prema svojim predispozicijama i osobnim preferencijama. Na početku vaše avanture s programiranjem preporučuju se jezici koji će vam pomoći da naučite više o stvaranju igara i aplikacija i pripremite se za korištenje mnogo naprednijih programa. Svi ovi čimbenici pridonose različitom rangiranju pojedinih programskih jezika na ljestvici. Svaki od njih uzima u obzir konkretnu situaciju i primjene.

Najpopularniji programski jezici u 2021. godini – poredani po popularnosti

JavaScript

Ime JavaScript poznato je čak i ljudima koji nikada nisu imali izravan kontakt s učenjem programiranja. To je samo jedan od dokaza koji ukazuju na izuzetnu popularnost ovog programa. Iako je prvi prototip JavaScripta stvoren 1995. godine, njegov najveći procvat dogodio se 2009. Trenutačno se program koristi za razvoj poslužitelja, mobilnih uređaja, web-stranica, preglednika i mjesta za pohranu. Čini se da je osnovno znanje JavaScripta neophodno za profesionalno bavljenje programiranjem, bez obzira na trenutačni opseg djelatnosti. JavaScript je već 5 godina zaredom na vrhu svih ljestvica popularnih programskih jezika.

Prednosti JavaScripta

  • Angular JS Google zasnovan na JavaScriptu
  • Širok spektar primjena
  • Razvoj igara temeljenih na preglednicima

Python

Python već dugi niz godina dominira ljestvicom popularnih programskih jezika. To je rezultat njegove intuitivne uporabe i jednostavnosti uporabe. Devedesetih godina prošlog stoljeća razvio ga je nizozemski programer Guido van Rossum, koji u to vrijeme nije ni slutio koliko će njegov program postati poznat. Karakteristična značajka Pythona izuzetno je širok raspon biblioteka koje uključuju, između ostaloga, NumPy, SciPy, Scikit-Learn, Panda. Važno je naglasiti da ogromni broj ljudi koristi Python. To izravno utječe na broj dostupnih uputa i priručnika o njegovom funkcioniranju te na intenzivan i aktivan razvoj jezika. Štoviše, korisnici Pythona međusobno se potiču i razmjenjuju znanja u području programiranja i novih rješenja. Sve to čini Python jezikom koji zaslužuje vodeće mjesto na svim ljestvicama programskih jezika.

Prednosti Pythona

  • Izuzetna svestranost jezika
  • Intuitivna i jednostavna upotreba
  • Savršena integracija s C / C ++
  • Iznimni set alata za statistiku i matematičke izračune,
  • Izuzetno široka dostupnost biblioteka i okvira
  • Moguć strojni i kompleksni rad
  • Ogromni broj korisnika 
  • Najveća potražnja za programerima Pythona
  • Programski jezik koji se najbrže razvija

Java

Java, koji je najčešće korišteni jezik u Hrvatskoj u profesionalnim sektorima, također visoko kotira na ovoj ljestvici. Štoviše, Java je sastavni dio početnog učenja programiranja na državnim i privatnim učilištima. Unatoč tome što je Java niže na ljestvici od Pythona i JavaScripta koji se aktivno razvijaju, i dalje je osnovno sredstvo za rad u mnogim tvrtkama. Prednost je, u tom pogledu, njegova kompatibilnost s poslovnim aplikacijama i relativna stabilnost programa u kontekstu upotrebe. Svi ti čimbenici značajno smanjuju potrebu za ulaganjem u dodatne obuke tvrtke. Međutim, mora se priznati da je ovaj jezik puno teže naučiti od, na primjer, Pythona.

HTML/CSS

Važno je naglasiti da HTML nije tipičan programski jezik. To je takozvani jezik s oznakama, uz pomoć kojeg se oblikuje izgled i sadržaj web-stranica. HTML oznake su, laički rečeno, „omotane“ sadržajem kako bi izgledale i djelovale na određeni način. Zanimljiv način korištenja ovakvog dizajna predstavljen je na društvenoj mreži Epuls.pl. Na svojoj platformi omogućili su samostalnu izradu osobnih prezentacija korisnika, pružajući upute za upotrebu ove vrste programiranja.

C.

Prema TIOBE indeksu popularnosti programskih jezika, C je na samom vrhu. To je jedan od najstarijih i najčešće korištenih jezika. Može se reći da je to jedan od glavnih programskih jezika visoke razine i širokog spektra uporabe. Glavne su prednosti ovog jezika brzina rada, kompatibilnost s mnogim uređajima, raznolikost aplikacija, kao i jednostavnost i intuitivnost. Obično se koristi za zadatke niže razine, poput razvoja programa za sustave i mikrokontrolere. Važno je naglasiti da je to strukturirani jezik, a ne objektno orijentirani jezik.

Scratch

Scratch je jedan od programa koji su namijenjeni podučavanju djece osnovama programiranja. Njegov izuzetno pregledan i jednostavan vizualni oblik softvera zaslužan je za to što djeca shvaćaju osnove ovog područja znanosti kroz zabavu. Pojedinačni kodovi predstavljeni su u obliku specifičnih blokova. Rezultat njihovog kombiniranja stvaranje je novih objekata u virtualnom svijetu. Scratch je trenutačno najpopularniji jezik za podučavanje programiranja za djecu. Zbog svih ovih čimbenika, dobro je upoznati se s jezikom Scratch, a to vrijedi i za djecu od 3 godine.

Ponuda škole Coding Giants

Ponuda škole Coding Giants prvenstveno je namijenjena djeci i njihovim nastavnicima. Ona uključuje sve pristupačne programe namijenjene učenju i razumijevanju koncepta programiranja. Dostupni su polugodišnji tečajevi, dodatni tečajevi i tečajevi tijekom praznika. Djeca imaju priliku raditi s programima kao što su Unity, HTML ili Scratch pod nadzorom najboljih stručnjaka i edukatora u industriji. Zanimljivu alternativu učenju programiranja predstavljaju tečajevi Youtubeaizrade web-stranica i stvaranja igara u stilu Minecrafta. Tečajevi su dostupni online i u učionici. Da biste saznali više o predloženim tečajevima, obratite nam se na broj 091 277 1117 ili putem e-pošte na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

PITANJA:

  1. Koja su 3 najpopularnija programska jezika za učenje?

JavaScript, Python i Java

  1. Kako odabrati pravi programski jezik za početak učenja?

Prije svega, ovisno o planiranoj primjeni stečenog znanja. Štoviše, na početku rada u području programiranja važno je usredotočiti se na najintuitivnije i univerzalne programe, poput Pythona ili Scratcha. Konačna odluka također treba ovisiti o pretpostavljenoj metodi učenja.

  1. Koja je najčešća metoda učenja programskih jezika?

Najpopularniji i najčešće odabirani izvori znanja u području programiranja su knjige, Internet i online tečajevi.


Prethodno Sljedeće

Korisnička ocjena: 4 / 5

Ocijeni članak!

Što kažu naši učitelji?
Blog

Što kažu naši učitelji?

Ne postoje osobe koje bi nam mogle bolje približiti svijet programiranja i nastavu u školi Coding Giants Hrvatska od onih koji tu...

Pročitaj više
Top 5 božićnih poklona kojima će se razveseliti svako dijete
Blog

Top 5 božićnih poklona kojima će se razveseliti svako dijete

Božić i božićni praznici posebno su razdoblje kojem se vesele sva djeca – od najmlađih mališana pa sve do tinejdžera. Koliko god bili...

Pročitaj više

Programirajte svoju budućnost već danas!

Upišite se na tečaj

Naši partneri