Programiranje

Programiranje ne mora biti dosadno! Naučite tajne učinkovitog učenja programiranja


5 minuta čitanja

Mnogi se ljudi obeshrabre kad počnu učiti programiranje. Najčešći razlog za to je ... dosada. Nažalost, treba vam određeno vrijeme da usvojite osnove izrade vlastite igre ili aplikacije. Zatvaranje u sobu ispred računala i samostalno učenje nije baš najbolje rješenje. Tečajevi koji se provode u skupinama od nekoliko ljudi, gdje se o svakom pitanju i problemu kontinuirano razgovara s nastavnikom i sukladno tome rješava, mnogo je bolja opcija.

Nekoliko savjeta za početak

Prije svega, razgovarajte s djetetom o cilju koji želi postići. Zapamtite da ako želite naučiti sve – najvjerojatnije nećete naučiti ništa. Učenje je zadaća, pa prije nego što vaše dijete počne učiti, trebalo bi prepoznati što ga zanima i na kojim bi se područjima željelo usavršavati.

Besplatne radionice Code with Giants koje naša škola organizira dva puta godišnje – u rujnu i veljači – neposredno prije početka novog polugodišta, mogu vam pomoći da donesete odluku. Predavanja će djetetu pomoći da shvati pruža li mu programiranje zadovoljstvo i u kojem se smjeru želi razvijati. 

Važno je zapamtiti da ne ulazite u predavanje s nerealnim očekivanjima. Učenje treba započeti najjednostavnijim projektima, čiji će završetak djetetu dati povjerenje u vlastite vještine.

Je li učenje u grupi najbolji način za usvajanje gradiva?

Puno je metoda poučavanja, no, u pogledu programiranja, nisu sve jednako učinkovite i – ovisno o vrsti – od djeteta zahtijevaju različite predispozicije. 

Primjerice, samostalno učenje programiranja zahtijeva puno motivacije, samodiscipline i stotine sati gledanja nebrojenih uputa. 

U slučaju odrasle osobe, koja je potpuno svjesna napora koji se mora uložiti da bi se postigao cilj – to je potpuno opravdano. Međutim, situacija je potpuno drugačija kod djeteta koje brzo izgubi strpljenje i stalno mu je dosadno. Kako to popraviti?

Učenje u grupi može biti izvrsno rješenje. Prva prednost takvih satova je znatna ušteda vremena i truda. Predavanja na kojima nastavnik kontinuirano raspravlja o svim pitanjima i pomaže u rješavanju određenih problema mnogo su učinkovitija. 

Štoviše, tijekom grupnih aktivnosti djeca mogu razgovarati i međusobno se savjetovati, što dovodi do boljeg pamćenja informacija, veće motivacije za učenje i izgradnje društvenih veza. 

Kako možete učenje programiranja učiniti raznolikim?

Ako vaše dijete već zna osnove programiranja i traži načine da se nastavi razvijati, za njega su tzv. projekti otvorenog koda

Projekti otvorenog koda su otvoreni projekti najčešće međunarodnog opsega. Oni okupljaju ljude iz različitih dijelova svijeta i različitih stupnjeva vještina kako bi zajedno stvarali i učili. 

Tu nema dobnih ograničenjanajbitnija je spremnost, čak i ako posjedujete minimalne vještine. Ovakve vrste projekata također su sjajan način učenja engleskog jezika, čije je poznavanje danas jednostavno neophodno.

Vježbom do savršenstva!

Vježbanje je bitno kad se radi o učenju programiranja! Naravno, bez poznavanja osnovnih pojmova može biti ponešto teže razumjeti kako djeluju pojedini mehanizmi i alati, ali upravo će vježbanje djetetu omogućiti da dodatno učvrsti stečeno znanje i razvije sposobnost logičkog razmišljanja!

Učenje linija koda napamet ne samo što brzo dosadi, već je i užasno zamorno. Stoga je mnogo bolje učiti kroz izradu jednostavnih projekata u obliku igara ili aplikacija. Postoji samo jedno „ali“...

Ponekad je korisno uzeti stanku!

Počeci avanture s programiranjem mogu biti burni. Nakon prvih nekoliko uspjeha, apetit za novim ostvarenjima raste razmjerno ambicijama. Problem je u tome što nije uvijek moguće napraviti toliko velik iskorak u tako kratkom vremenu.

U procesu učenja dijete će se susresti s mnogo problema koji ga sprječavaju u daljnjem učenju. U takvoj situaciji može zatražiti pomoć od nastavnika (ako uči predmet u školi ili pohađa tečaj) ili jednostavno uzeti stanku, steći više iskustva i vratiti se projektu nakon nekog vremena kad se bude u mogućnosti dalje razvijati u tom polju. Zahvaljujući tome, ne samo da ga neće obeshrabriti neuspjeh, već će brže steći potrebno znanje i postići svoj cilj. 

Imajte na umu da vaše dijete ne mora biti superjunak niti imati izvanredne sposobnosti da bi naučilo programirati! Najvažnije je da mu programiranje pruža radost i zadovoljstvo – tada niti trenutna dosada niti bilo koja prepreka na koju nailazi tijekom učenja neće biti nepremostive!


Prethodno

Korisnička ocjena: 3 / 5

Ocijeni članak!

Što kažu naši učitelji?
Blog

Što kažu naši učitelji?

Ne postoje osobe koje bi nam mogle bolje približiti svijet programiranja i nastavu u školi Coding Giants Hrvatska od onih koji tu...

Pročitaj više
Najstrašnije programerske greške u povijesti
Blog

Najstrašnije programerske greške u povijesti

Prvi programski jezik nastao je ’50-ih godina prošlog stoljeća. S vremenom su se pojavila naprednija programska okruženja i nove...

Pročitaj više

Programirajte svoju budućnost već danas!

Upišite se na tečaj

Naši partneri