Blog

Kako motivirati dijete za programiranje?


3 minuta čitanja

Možda niste svjesni da dijete koje dnevno provodi i do nekoliko sati igrajući Fortnite, Roblox, Minecraft ili sluša Youtube influencere, sigurno neće ostaviti igraću konzolu sa strane i otvoriti najjednostavniju aplikaciju za programiranje Scratch, samo zato što ga roditelji nagovaraju da uči programirati.

Zašto? Zato što djeci nije dovoljno jasan krajnji cilj učenja programiranja! I tko bi, uostalom, ostavio nešto u čemu trenutno uživa i uhvatio se ukoštac s nečim novim, samo radi učenja? Zar to nije još jedna obaveza?

Učenje zbog "učenja novih stvari" uopće nije zabavno. To vrijedi za većinu školske djece. Malo je onih koji uživaju u procesu postajanja pametnijim. 

S druge strane, djeca uživaju graditi stvari. Čak i dvorce u Minecraftu ili vojne strategije u Fortnite-u. Ako trebaju naučiti nešto novo, kako bih postigli nove stvari, učinit ću to i uživat će u učenju, jer to dovodi do praktičnih rezultata: novih stvari u kojima uživaju i zabavljaju se.

Vašoj će djeci zato trebati  opipljiv motivator. Nešto što će vidjeti pred sobom, što će ih usrećiti kad stignu tamo, nakon što nauče one “komplicirane i dosadne” programske jezike Scratch, Visual, C#…

Što vi možete učiniti da ih motivirate?

Možda da ih pitate nešto od dolje navedenog, budite kreativni: 

  • Možeš li napraviti iPhone mobilnu igru ​​i objaviti je na Apple Storeu?
  • Možeš li mi kreirati blog?
  • Možeš li napraviti web shop za prodaju mojih domaćih kolačića?
  • Možeš li mi napraviti aplikaciju koja će mi pomoći da pratim rezultate vježbanja u teretani?
  • Možeš li pronaći sigurnosnu grešku na web stranici svoje škole?
  • Možeš li napraviti robota koji čisti pod?

 

Najveći broj programera je učio upravo na ovakav način. Imali su konkretan zadatak ispred sebe i pokušavali su ga riješiti na najbolji mogući način.Drugim riječima, znali su u svakom trenutku što je nagrada. Nekada je to priznanje, nekada novac, a nekada samo zadovoljstvo da su riješili problem koji ih je dugo živcirao. Većina njihovih projekata iz djetinjstva više ne postoji, ali ishod je očit: sada rade u tehnološkoj industriji i mogu programiranjem riješiti bilo koji problem ili zahtjev.  

Zato ne očekujte da će vaša djeca uživati ​​u učenju. Očekujte da će htjeti graditi stvari i zaraditi nagradu. Vaš posao je pomoći im da utvrde prave ciljeve - tu djeca obično padaju jer nemaju dovoljno iskustva da procijene što je ostvarivo i koji su najveći rizici. Ako vam dijete, početnik u programiranju, dođe i kaže kako želi npr. stvoriti robota koji govori kao čovjek, usmjerite ga da najprije učini nešto jednostavnije i praktičnije, kako bi brže vidio rezultat, pa da postepeno idu prema svom cilju.  I nagradite ih za trud i pokušaje :)

 

 


Prethodno Sljedeće

Ocijeni članak!

Programiranje ili robotika – čime se djeca bolje razvijaju?
Programiranje

Programiranje ili robotika – čime se djeca bolje razvijaju?

Glavna zajednička značajka programiranja i robotike za djecu aktivnosti su koje se temelje na logičkom i kreativnom razmišljanju....

Pročitaj više
Što kažu naši učitelji?
Blog

Što kažu naši učitelji?

Ne postoje osobe koje bi nam mogle bolje približiti svijet programiranja i nastavu u školi Coding Giants Hrvatska od onih koji tu...

Pročitaj više

Programirajte svoju budućnost već danas!

Upišite se na tečaj

Naši partneri