zajęcia rozwijające kreatywność
Blog

Kućne aktivnosti za djecu – 7 načina da zaustavite dosadu!


9 minuta čitanja

Djeca koja su znatiželjna i puna energije ne mogu podnijeti dosadu! Kad je loše vrijeme ili epidemiološke restrikcije ne dopuštaju rekreaciju na otvorenom, slobodno vrijeme možete provesti kod kuće. Ali to ne mora nužno značiti da ćete provesti sate i sate ispred televizora! Ako provedete vrijeme ispred računala, to možete učiniti na koristan i produktivan način. Otkrijte sedam dokazanih načina za smanjenje dosade kod djece – kreativne aktivnosti koje će podržati njihov razvoj i poslužiti kao dobar početak za kvalitetno odrastanje!

# 1 Oslobađanje kreativnosti u kućnom kazalištu!

Sigurno ste primijetili da djeca često glume određene uloge tijekom svojih igara. Bilo da je to učitelj/ica, liječnik/ca, prodavač/ica, mama/tata, superjunak/inja, mađioničar/ka, scenske zvijezde! Igranje uloga omogućava djeci da istražuju nepoznati svijet i uče nove vještine! Dječja je mašta nepresušna – ona omogućuje  raznoliku, uzbudljivu, nesmetanu zabavu u njihovom zamišljenom svijetu.

Kućno kazalište jedan je od najboljih načina da zaustavite dosadu, i u takvu je zabavu dobro uključiti cijelu obitelj. Uredite scenu kako želite – pokrivač ili stara zavjesa poslužit će kao zastor. Zajedno izmislite zanimljivu priču ili... dopustite da vas djeca iznenade! Pripremite kostime i raznorazne predmete, kao i krajobrazne elemente tako što ćete upotrijebiti ono što imate kod kuće. Na kraju zajedno odglumite ili, kao roditelj, sjednite u publiku i ispratite predstavu ovacijama i nagradite trud svoje djece. Sljedeći se put možete okušati u lutkarskoj predstavi ili u kazalištu sjena – nema ograničenja! Obavezno snimite tu kućnu priredbu – godinama kasnije ganuto ćete se vraćati ovoj obiteljskoj uspomeni.

# 2 Aktivna zabava i na zatvorenom!

Jeste li znali da djeci treba oko 60 minuta energične ili umjerene aktivnosti dnevno? To zvuči mnogo, ali tako ulažete u njihov pravilan razvoj – i to ne samo tjelesni, već i mentalni i emocionalni. Tu se ne radi toliko o ubojitom treningu koliko o zabavi u pokretu, koja je moguća i kod kuće!

Čak i ako to podrazumijeva trčanje, skakanje ili stajanje na jednoj nozi, ne morate nagovarati svoju djecu na dobru zabavu! U tu svrhu napravite stazu s preprekama ili labirint, a također možete koristiti i elemente senzorne staze. Upotrijebite namještaj, poplune, stolice, deke, lopte, igračke, blokove. Na podu možete rasporediti kartonske daske na koje možete lijepiti razne materijale i predmete (kuglice od aluminijske folije, vatu, omot s mjehurićima, pa čak i prehrambene proizvode – rižu, tjesteninu, grašak). Poanta je u tome da dijete što češće dolazi u kontakt s raznim teksturama i oblicima – na taj će način njegov mozak raditi na pravilnom usustavljivanju podražaja i pretvarati ih u odgovarajuće reakcije.

Je li spremna vaša staza s preprekama? Sada razmislite o tome koji će dijelovi zapravo predstavljati prepreke – koje se ne mogu dodirnuti, prijeći niti dosegnuti! Možda će vam pod biti vulkanska lava? Naravno, zabava se sastoji u tome da sigurno prijeđete stazu ili izađete iz labirinta, ali možete ići i korak dalje!

# 3 Staza s preprekama i labirint s elementima programiranja!

Pozovite dijete da „programira“ kroz stazu s preprekama ili izvan labirinta. Neka vam dijete daje upute – kao u zabavnoj igri „Simon kaže“! Idite dva koraka naprijed, preskočite „kut s mjehurićima“, sagnite se i okrenite kuglice na desnu stranu. Možete hodati po žici, ali samo unatrag - okrenite se, napravite dva koraka unatrag ...i tako dalje. Na taj će način aktivna igra kod kuće biti još zanimljivija iz djetetove perspektive. Dijete će se osjećati važno, uvaženo i ispunjeno. Čak neće ni shvatiti da istovremeno uči osnove programiranja – dizajnira niz naredbi za postizanje određenog cilja. Uči razmišljati logično, ali i kreativno, povezivati ​​uzrok s posljedicom. Te će mu vještine biti korisne tijekom budućeg života i pomoći će mu da bolje razumije svijet tehnologije oko sebe.

# 4 Gradimo i programiramo novi svijet!

Drugi način rješavanja problema dosade kod kuće kod djeteta jest gradnja pomoću blokova. To je iznimno širok sektor igračaka koji će ispuniti očekivanja i najzahtjevnijeg malog graditelja. Uz klasične blokove, djetetu možete dati i magnetske blokove, odvojive blokove, blokove na čičak, potpuno prilagodljive blokove, pa čak i elektroničke građevinske elemente. Građenje blokovima toliko zaokuplja dječju maštu da oni često stvaraju goleme, složene konstrukcije čak i po nekoliko dana. Na taj način dijete osmišljava vlastiti svijet – čak i ako konačni svijet od blokova ne izgleda baš poput onog u njegovoj glavi.

Izgradnja novog svijeta je jedno, no što mislite o programiranju njegovih elemenata? To zvuči uzbudljivo! Mnogi blokovi koji su dostupni na tržištu omogućuju vam dodjeljivanje funkcija izgrađenim objektima. To može biti vozilo, robot, životinja ili stroj. Izgradnja modela u ovom je slučaju samo uvod u stvarnu zabavu. Dijete na taj način pomoću posebne ploče ili namjenske aplikacije programira novu igračku . Zahvaljujući tome, predmeti izrađeni od blokova mogu se kretati, često i u složenim redoslijedima pokreta (npr. plesna koreografija) i stvarati specifične zvukove (npr. pjevati pjesme).

# 5 Izrađujemo igre i učimo programiranje sa školom Coding Giants

Oni najmlađi sve više vremena provode ispred računala, što zasigurno brine mnoge roditelje. Naravno, treba ograničiti djetetovo vrijeme provedeno pred ekranom i ponuditi alternativnu igru ​​u stvarnom svijetu. Međutim, ako vaše dijete izrazito privlači digitalni svijet, trebate ga upisati u izvannastavne aktivnosti koje će biti atraktivne i korisne .

Jedan od njih je online tečaj  programiranja sa školom Coding Giants! Tijekom nastave, ovisno o dobi i interesima djeteta, djeca uče pravila i mehanizme programiranja, kao i njegove osnovne jezike – pritom se zabavljajući. Ove počesto komplicirane informacije prenose se djeci pomoću prikladnih primjera. Djeca stvaraju vlastite igre ili dizajniraju i programiraju elemente svojih omiljenih svjetova (npr. Minecraft). Ovaj je tečaj spoj zanimljivih izazova i poticajne konkurencije, a vode ga iskusni nastavnici iz škole Coding Giants.

# 6 Čarolija boja i kreativno slikanje

Neka djeca ne vole umjetnička djela, drugima trebaju samo papir i bojice da zarone u svijet mašte. Međutim, veoma je lako privoljeti i one najtvrdoglavije na zajedničku igru. Jednostavno morate biti spremni na „malo“ nereda i ponuditi djeci zabavu u kombinaciji s korisnim iskustvom. Vidjet ćete s kojom pažnjom djeca stvaraju nove boje miješajući šarene boje. Tijekom igranja djeca mogu koristiti boje za hranu, maslinovo ulje i staklenku. Kad protresu staklenku, boje će se pomiješati, a nakon nekog vremena vratit će se na svoje mjesto i stvoriti dvobojnu čaroliju. Pročitajte više o šarenim eksperimentima poput „duge na tanjuru“ ili „obojene kiše“. Te jednostavne ali i zarazne igre djecu će potaknuti na istraživanje skrivenih tajni likovne umjetnosti.

# 7 Eksperimentiramo – mladi znanstvenici otkrivaju svijet

Dječji eksperimenti kod kuće jednostavni su i sigurni, ne zahtijevaju posebne predmete i sredstva. Djetetu možete kupiti gotovi pribor za „malog znanstvenika“ zahvaljujući kojem će otkriti nadahnjujući svijet fizike ili kemije. Međutim, eksperimente možete uspješno provesti i sami. Obavezno isprobajte eksperimente poput:

  • „Vulkan“, „lava“, „kemijski jo-jo“, „umjetni snijeg“,
  • kuhinjska iskustva (npr. sa svježim i ustajalim jajima, jajetom u octu, domaćim želeom),
  • kristalizacija soli (kristalne skulpture!),
  • naelektrizirane čestice (pomicanje limenke pomoću plastične cijevi).

To su poznati eksperimenti za djecu čiji se opisi mogu naći na Internetu. Sjetite se da svom djetetu uvijek trebate objasniti koje pojave pokriva eksperiment i kako se on javlja u prirodi ili kako se može koristiti u svakodnevnom životu. Budite spremni na mnoga pitanja i nemojte se obeshrabriti! Ponekad je neuspjeli eksperiment zabavniji i ugodniji od eksperimenta provedenog s preciznošću kemičara.

PITANJA:

Kako organizirati zanimljive aktivnosti za djecu kod kuće?

Oslobodite kreativnost, sjetite se prirodnih potreba djece: otkrivanje svijeta, pokreta i aktivnosti, maštanje. Razmislite o eksperimentima, drami, stazama s preprekama i labirintima, gradnji pomoću robotike ili online nastavi sa školom Coding Giants.

Što mi je potrebno za organiziranje zanimljivih igara i aktivnosti za djecu kod kuće?

Domišljatost, predanost i malo slobodnog vremena. Koristite predmete i materijale dostupne kod kuće – dječja mašta pretvorit će ih u sve što zamisle.

Je li tečaj programiranja dobar način rješavanja problema dosade kod djece?

Naravno! Djeca uče o programiranju dok se zabavljaju, npr. stvaranjem vlastitih igara. Predavanja pod nadzorom iskusnih nastavnika pretvaraju se u zadatke koje treba izvesti, a dijete se ostvaruje i doživljava iznimno zadovoljstvo.


Prethodno Sljedeće

Korisnička ocjena: 5 / 5

Ocijeni članak!

Programowanie dla dzieci Scratch
Blog

Programiranje za djecu pomoću programskog jezika Scratch – je li se zaista isplati?

Učenje programiranja za djecu predstavlja izvrstan način za razvoj njihovih analitičkih kompetencija i još mnogo toga. Ovaj je aspekt od...

Pročitaj više
Online programiranje za djecu – isplati li se uložiti u njega?
Blog

Online programiranje za djecu – isplati li se uložiti u njega?

Današnjoj djeci i mladima boravak na mreži prirodan je dio svakodnevnog života. Oni Internet ne smatraju modernom tehnologijom, već...

Pročitaj više

Programirajte svoju budućnost već danas!

Upišite se na tečaj

Naši partneri