Blog

Najbolje aplikacije za učenje programiranja na daljinu


7 minuta čitanja

U ovom ćemo članku predstaviti nekoliko aplikacija za učenje programiranja na daljinu te detaljno izložiti njihove značajke. Nadamo se da ćemo vam time olakšati odabir najbolje aplikacije za vaše dijete, ali i uvjeriti one među vama koji su još uvijek pomalo sumnjičavi u vezi s programiranjem na daljinu. Programiranje aplikacija za učenje izvrstan je način da iskoristite ovu aktualnu situaciju ostanka kod kuće kako biste primijenili učenje kod kuće u praksi.

Aplikacije za učenje na daljinu

Učenje na daljinu ima mnogo potencijalnih prednosti. Korištenjem aplikacije djeca mogu svoje slobodno vrijeme, koje bi inače proveli na dodatnim ili školskim aktivnostima, koristiti na siguran i praktičan način. Štoviše, valja napomenuti da generacija Z  izuzetno dobro  poznaje tehnologiju i elektroniku. Zbog ove situacije spontano posežu za uređajima poput pametnih telefona ili tableta. Mi ne možemo utjecati na ove promjene, međutim možemo ih iskoristiti za svojevrsno ulaganje u budućnost naše djece. U tome nam mogu pomoći aplikacije namijenjene učenju programiranja za djecu.

Aplikacije za učenje programiranja za djecu

Neki se roditelji možda pitaju koja je razlika između obične računalne igre i aplikacije za učenje programiranja. Programi ove vrste uče djecu osnovnim uvjetovanostima koje upravljaju svijetom programiranja te ih uvode u samu srž programiranja. Od trenutka kad počnu koristiti aplikaciju, djeca će igrati računalne igre i stvarati vlastitu virtualnu stvarnost. Takvi programi razvijaju kod djece vještine koje će nesumnjivo biti korisne u njihovom budućem profesionalnom okruženju. Zahvaljujući njima, djeca stječu mnoge emocionalne kompetencije, koje između ostalog uključuju:

  • odlučnost i spremnost za traženje novih rješenja,
  • ustrajnost kroz nedaće,
  • svijest o tome da je potrebno neko vrijeme da se postignu rezultati,
  • sposobnost prihvaćanja neuspjeha,
  • rad temeljen na pokušajima i pogreškama,
  • strpljenje i ustrajnost,
  • povećan interes za znanost i tehnologiju,
  • povećanje samopouzdanja i vlastitih sposobnosti,
  • izraženiju spremnost za suočavanje s izazovima u budućnosti.

Značajke aplikacija za izradu igara za djecu

Aplikacije za djecu osmišljene su tako da se djeca različitih uzrasta, sklonosti i predispozicija mogu nositi s njima. Programi su napravljeni na transparentan, vizualan i intuitivan način. Pojedinačni kodovi programskih jezika predstavljeni su u obliku različitih vrsta blokova ili slagalica, što djeci pomaže da ih pravilno prepoznaju i povežu. Rezultati kombinacije kodova predstavljaju dodatne elemente virtualnog svijeta, pri čemu svaka aplikacija uzima u obzir različite razine težine. Da bi uspješno izvršila određene zadatke, djeca trebaju pokazati vještine kao što su:

  • kreativno i logično razmišljanje,
  • razumijevanje uzročno-posljedičnih veza,
  • matematička analitika,
  • brzo povezivanje činjenica,
  • smisao za tehniku i tehnologiju.

Odabrane aplikacije koje su namijenjene učenju programiranja za djecu

Programi navedeni u nastavku imaju neke zajedničke značajke

  • Namijenjeni su mlađim školarcima.
  • Tečno čitanje i pisanje nisu nužni za njihovu upotrebu.
  • Sadrže labirinte i blokove, kao i razne teme.
  • Likovi često moraju pronaći put do svog odredišta.
  • Sadrže elemente stranih jezika, koji imaju dodatni razvojni utjecaj na dijete.

10 najčešće korištenih aplikacija za učenje programiranja za djecu

  • Algorithm City – inovativna i zabavna programska igra koja u stvaranju koristi motive životinja. Igrači stječu osnovno znanje o programiranje navođenjem lika, sakupljanjem zlata i prelaženjem nivoa.
  • Bee-Bot – robot u obliku pčele dizajniran za učenje programiranja za djecu. Igra je idealna alternativa korištenju pametnih telefona i tableta, posebno za one najmlađe. Da biste programirali robota, dovoljno je kliknuti na odgovarajući redoslijed gumba na njegovoj kralježnici.
  • Bit by Bit – jedna od najpopularnijih aplikacija za učenje programiranja za djecu. Bit by bit na hrvatskom znači „korak po korak“, što savršeno odražava proces učenja kod malih programera.
  • CodeMonkey Jr – aplikacija koja podučava predškolce i osnovnoškolce osnovama programiranja tako što prati pustolovine majmuna koji sakuplja banane, čija je misija otključati škrinje s blagom.
  • codeSpark – vrsta plaćene aplikacije koju možete isprobati tijekom 7-dnevnog probnog razdoblja. Napravljena je za djecu između 5 i 9 godina. Predstavlja pustolovine virtualnih likova.
  • Lightbot Hour – obrazovna video-igra osmišljena tako da djecu nauči o konceptima programiranja. Pokrenuta je već 7 milijuna puta te ima visoke ocjene na platformama ITunes i Google Play.
  • Solo Learn: Learn to Code – ova vrsta aplikacije malo je naprednija od ostalih. Ono što je važno jest da Solo Learn: Learn to Code omogućuje djeci učenje programiranja od početka. Godine 2018. ova je aplikacija na platformi Google Play dobila priznanje u kategoriji Izbor urednika Google Playa.
  • PixBlocks – izuzetno zanimljiv oblik učenja programiranja koji je dostupan za stolna računala, mobilne operatere, i u obliku društvene igre. Aplikacija je potpuno besplatna. Društvena igra izvrsna je ideja za poklon u nadolazećim blagdanima.
  • ScratchJr – univerzalni programski jezik koji se smatra najpopularnijim u dječjoj kategoriji. Njegov jasan vizualni oblik pomaže djeci između 5 i 8 godina da shvate koncept programiranja. Naizgled jednostavni zadaci uče djecu da razmišljaju kreativno i logično.
  • SpriteBox – sprite – igra spašavanja koja vam omogućuje da otvorite više kutija i prijeđete na sljedeći nivo. Zadatak je igrača izmijeniti redoslijed naredbi u području koda.

PITANJA:

  1. Je li uporaba aplikacije za učenje programiranja za djecu besplatna?

U velikoj većini slučajeva jest. Međutim, postoje trenuci kada trebate platiti proširenu verziju aplikacije. Štoviše, u besplatnim verzijama aplikacije trebali biste uzeti u obzir čestu pojavu oglasa, iako to nije pravilo. Nakon preuzimanja aplikacije, trebate je djetetu dati u načinu izvan mreže kako biste izbjegli stvaranje nepoželjnih troškova.

  1. Koje su najpopularnije aplikacije za učenje programiranja za djecu u Hrvatskoj?

Aplikacija koju djeca najčešće koriste u kontekstu učenja programiranja jest Scratch Junior. To je također i program koji nastavnici najčešće koriste tijekom nastave u školi. Važno je naglasiti da su i druge aplikacije isto tako korisne, međutim, njihova popularnost ovisi o mnogim drugim čimbenicima.

  1. Kako uključiti djecu u igranje s aplikacijama?

Aplikacije za učenje programiranja nalikuju standardnim računalnim igrama. Djeca obično ne trebaju dodatnu motivaciju za njihovo korištenje.

 

 


Prethodno Sljedeće

Ocijeni članak!

Zašto je dobro da je djeca uče o programiranju? Koje im to poslovne mogućnosti otvara u budućnosti?
Blog

Zašto je dobro da je djeca uče o programiranju? Koje im to poslovne mogućnosti otvara u budućnosti?

Teško je zamisliti suvremeni svijet bez programiranja. Ono, ipak, utječe na cijelu našu stvarnost, tako što nam omogućuje da uživamo u...

Pročitaj više
Programiranje ili robotika – čime se djeca bolje razvijaju?
Programiranje

Programiranje ili robotika – čime se djeca bolje razvijaju?

Glavna zajednička značajka programiranja i robotike za djecu aktivnosti su koje se temelje na logičkom i kreativnom razmišljanju....

Pročitaj više

Programirajte svoju budućnost već danas!

Upišite se na tečaj

Naši partneri