Programiranje

Programiranje u Minecraftu – istraživanje i mijenjanje svijeta igre


8 minuta čitanja

Minecraft je jedna od omiljenih igara – i to nije samo za djecu, već i za odrasle! Ona omogućuje igračima da oslobode iznimnu količinu kreativnosti i iskoriste svoju maštu do krajnjih granica. Isto tako, Minecraft je jedna od onih stvari koje pružaju gotovo neograničene, beskrajne mogućnosti istraživanja svijeta igre i mijenjanja njegovih elemenata. Stoga, na tečaju Coding Giants djeca uče o korisnom umijeću programiranja putem ove iznimno privlačne platforme.

Zašto baš Minecraft?

Igranje Minecrafta nije samo zabavno, već ono pruža i izvrstan trening kreativnosti i vještinu rješavanja problema. S jedne strane, igrač gradi vlastiti svijet – može to učiniti na više načina, tako što ostvaruje svoje ideje i zamisli pomoću kubičnih blokova. S druge strane, svi elementi izgrađenog svijeta moraju ispunjavati određene zadatke, zbog čega se trebaju graditi na promišljen i funkcionalan način. U svijetu koji je izgradio, igrač – Steve ili Alex – mora izvršavati određene zadatke, boriti se protiv nedaća i osigurati svoje životne potrebe – hranu, sklonište, alate, sigurnost. Ovdje igrač može usvojiti razne taktike, što će biti izravni rezultat njegove domišljatosti i vještine razmišljanja izvan okvira. Osim toga, tijekom igre igrač postavlja ciljeve i nastoji ih postići kako bi otključao nove kutke fantastičnog svijeta.

Budući da je svijet Minecrafta tako prostran i složen, a igrač aktivno sudjeluje u njegovom stvaranju, igra služi kao izvrsno obrazovno pomagalo najmlađim polaznicima za učenje programiranja. Samim korištenjem najjednostavnijeg vizualnog jezika – Scratch – učenici mogu razumjeti mehanizme igre kako bi programirali vlastite elemente i koristili ih tijekom igre.

Učenje osnova izrade igara i Minecrafta

Na prvim i osnovnim tečajevima Coding Giants za najmlađu djecu (7-9 godina) polaznici koriste elemente svijeta u Minecraftu. Najmlađi uče programirati pomoću jezika Scratch. To je vizualni jezik u kojem elementi koda imaju oblik interaktivnih zagonetki. Kad ih pravilno kombiniraju, pomoću njih igrači stvaraju interaktivnu igru ​​ili aplikaciju. Nakon što savladate ove vještine, vrijeme je za platformu MakeCode koja vam omogućuje stvaranje trodimenzionalnih elemenata. Tijekom ovih predavanja, djeca će po prvi put ući u svijet Minecrafta kako bi programirala svijet prema idejama tečaja Coding Giants.

Ako ste imali zadovoljstvo da zaigrate Minecraft, sigurno ćete se sjećati prve zadaće – da preživite noć! Iako zvuči trivijalno, to  je izuzetno težak zadatak. Najčešće igrači mogu izgraditi samo skromnu drvenu kolibu koja će ih zaštititi od napada rulje. Vaše će dijete u ovoj fazi izgraditi protunuklearno sklonište! Naučit će osnove projektiranja i izgradnje zgrada i ostalih obrambenih elemenata. Zauzvrat će se u svom jedinstvenom svijetu baviti sportom, izazovima parkoura putem kojeg će naučiti nešto o prometnom projektiranju i savladavanju prepreka koristeći rješenja koja sam/a napravi.

Napredni Minecraft, tj. skripte koje mijenjaju svijet igre

Nakon što završite svoj prvi tečaj – Osnove izrade igara – vrijeme je da napravite neke napredne konstrukcije u Minecraftu! Dijete će imati jedinstvenu priliku pogledati svoju omiljenu igru ​​očima profesionalnog programera. Naučit će nove programske jezike, osnove animacije i stvaranje skripti koje mijenjaju svijet i njegove različite elemente.

Svako od desetak predavanja bavi se određenim problemom iz svijeta Minecrafta u obliku izazova – djeca, primjerice, moraju preživjeti invaziju zombija, riješiti problem suhih oceana ili preživjeti pravu apokalipsu! Tijekom nastave, djeca uče kako stvarati modove igara, dizajnirati mehanizme i animacije. Putem Minecrafta, nastavnik djeci objašnjava složene probleme kao što su izračunavanje koordinata ili pitanja koja se odnose na geometriju svemira. Pored elemenata programiranja, bit će tu i kreativnih stvari poput izrade vlastitog zapleta i radnje. Zbog svega toga djeca će se osjećati poput holivudskih redatelja – smišljat će, dizajnirati i stvarati svoj svijet, svoje likove i programirati njihove avanture.

Python s Minecraftom

Nešto starija djeca (10-12 godina) ulaze u napredniji svijet programiranja nakon što završe tečaj Osnove izrade igara te Računalni programi i igre. I tu dolazi omiljeni Minecraft, ali ovaj put u kombinaciji s jednim od najpoznatijih i univerzalnih programskih jezika – Pythonom. Uz njegovu pomoć, djeca će dizajnirati i programirati Minecraft svijet prema vlastitim željama. I to ne samo izgled svijeta, već i funkcionalnost!

Ovaj tečaj Minecrafta u potpunosti se izvodi na jeziku Python koristeći jednostavnu platformu MakeCode s kojom će se djeca dobro upoznati u ranijim stupnjevima. Naravno, počeci su jednostavni i zabavni – radi se o varijablama koje vam omogućuju postavljanje pozicije igrača. U idućim predavanjima obrađuju se naprednije naredbe koje će vam omogućiti stvaranje novih predmeta, složenih krutih tijela i oblika – naravno, sve u Minecraftu. Djeca će također naučiti kako programirati likove pomoću petlji koje će se pojaviti u igri u određenom trenutku. Tinejdžeri će također programirati odgovarajuće igre (različitog stupnja složenosti), staze s preprekama i druge složene konstrukcije.

Što djeca uče kada programiraju u Minecraftu?

Osnove programiranja, mehanizmi i principi rada igara, programa i aplikacija, složena tehnička pitanja i programski jezici – sve su to znanja koja djeca zauvijek stječu tijekom nastave na tečaju Coding Giants. To su teorijske i praktične osnove koje će im omogućiti daljnju avanturu s programiranjem, tako što će stvarati složenije scenarije i konfiguracije koda koje se jednog dana mogu pretvoriti u profesionalne, radne programe ili aplikacije. Stječu i osnovno znanje u području grafičkog dizajna ili izrade animacija. Tko zna – možda će, mimo programiranja, upravo dizajniranje probuditi u djetetu istinsku strast?

Drugo važno pitanje odnosi se na stjecanje tzv. soft skills vještina koje dijete stječe ili razvija dok se igra i uči na tečaju Coding Giants. One uključuju:

  • kreativno razmišljanje,
  • logičko, analitičko i uzročno-posljedično razmišljanje,
  • prostornu maštu,
  • rješavanje problema,
  • strpljenje i ustrajnost,
  • postavljanje vlastitih ciljeva i njihovo ostvarenje,
  • suočavanje s povremenim porazima,
  • ispravljanje pogrešaka,
  • motoričku koordinaciju, finu motoriku,
  • sustavni rad.

Učenje sa školom Coding Giants ne jamči samo kvalitetnu dozu znanja koje je provjereno u praksi, već i gore navedene vještine zahvaljujući kojima će dijete preko noći postati bolja, samopouzdanija i samosvjesnija osoba.

Kakve veze Minecraft ima s budućom karijerom?

Sposobnost programiranja jest i bit će izuzetno tražena kompetencija na tržištu rada u budućnosti. I to ne samo kad se zaposlite kao programer ili, šire gledano, u IT sektoru. Budući da je programiranje digitalna vještina za definiranje problema te osmišljavanje, primjenu i testiranje rješenja tih problema, ono će biti korisno u svim područjima – primjerice, u marketingu, analitici i financijama. Osnove programiranja omogućit će djeci da lakše pronađu svoje mjesto u modernom digitalnom dobu. Ne kaže se uzalud da je danas to vještina koja je jednako važna kao čitanje ili brojanje!

PITANJA:

Kako da moje dijete počne učiti o programiranju?

Najbolje bi bilo na tečaju za izradu računalnih igara Coding Giants! To je izvrstan način da na ugodan i zanimljiv način djetetu vizualno i jasno objasnimo principe i mehanizme rada programa, kao i načine i jezike programiranja.

Kako izgleda programiranje pomoću Minecrafta?

Djeca istražuju i mijenjaju svijet igre, stvaraju, testiraju i koriste nove elemente, programiraju igre, uređuju radnju. U početku koriste jednostavne jezike Scratch, a zatim naprednije, poput Pythona.

Zašto baš Minecraft za učenje programiranja?

Minecraft je istovremeno obiman i jednostavan za izgradnju, ali i složen jer predstavlja višeslojni svijet koji se može mijenjati gotovo bez ograničenja. Bogatstvo mogućnosti dizajna i zanimljivi izazovi omogućuju nam da objasnimo složenost mehanizama programiranja pomoću jednostavnih primjera.


Prethodno Sljedeće

Ocijeni članak!

Najstrašnije programerske greške u povijesti
Blog

Najstrašnije programerske greške u povijesti

Prvi programski jezik nastao je ’50-ih godina prošlog stoljeća. S vremenom su se pojavila naprednija programska okruženja i nove...

Pročitaj više
Programiranje ili robotika – čime se djeca bolje razvijaju?
Programiranje

Programiranje ili robotika – čime se djeca bolje razvijaju?

Glavna zajednička značajka programiranja i robotike za djecu aktivnosti su koje se temelje na logičkom i kreativnom razmišljanju....

Pročitaj više

Programirajte svoju budućnost već danas!

Upišite se na tečaj

Naši partneri