Blog

Studije potvrdile pozitivan utjecaj programiranja na ljudski mozak!


4 minuta čitanja

U posljednjih nekoliko godina naširoko se raspravljalo o pozitivnom i negativnom utjecaju videoigara na dječji razvoj. Nadmetalo se argumentima za i protiv, a rasprava je bila vrlo žustra. Iako se u zadnje vrijeme stišala, to pitanje i dalje izaziva snažne reakcije. Sličan problem prisutan je s programiranjem koje se još uvijek donekle doživljava kao „gubljenje vremena pred ekranom“. Međutim, programiranje (baš kao i videoigre) može imati blagotvoran utjecaj na dječje mozgove i njihov način razmišljanja. Nastavite čitati da biste saznali više! 

 

Nekoliko uvodnih riječi 

U ovom članku željeli bismo malo dublje istražiti pozitivan utjecaj programiranja na dječji mozak. Osvrnut ćemo se i na vlastito iskustvo i na znanstvena istraživanja. 

Svladavanje programskog jezika samo je jedan dio slagalice koja se zove programiranje. Dobar programer ne samo da mora znati jezik, nego mora i raditi na svojoj sposobnosti logičkog i analitičkog razmišljanja.  

Prema nedavnim istraživanjima programiranje može imati ogroman utjecaj na mozak. Naravno, to ne znači da će vas učenje programiranja učiniti novim Sherlockom Holmesom – ne funkcionira to baš tako. Međutim, programiranje utječe na vaš tok misli na vrlo dubokoj razini. 

 

Što kažu studije? 

Postoji mnogo studija koje potvrđuju blagotvoran utjecaj programiranja na ljudski mozak. Znanstvenici su već 1991. dokazali da postoji veza između učenja programiranja i razvoja kognitivnih vještina.

Te godine znanstvenici su pozvali 65 učenika da sudjeluju u eksperimentu. Jedna grupa pohađala je satove programiranja, a druga ne. Rezultati su bili neočekivani! Ispostavilo se da je grupa koja je pohađala satove programiranja postigla 16% bolje rezultate pri testiranju kognitivnih vještina. 

Istraživanja provedena 1999. i 2009. godine dokazala su da učenje programiranja može ubrzati proces upijanja znanja. Kao rezultat, poboljšavamo naše pamćenje, a mozak se neprestano trenira, što ga čini zdravijim i otpornijim na demenciju i Alzheimerovu bolest u kasnijoj dobi.

 

Je li mozak programera drugačiji od mozga obične osobe? 

Da bismo to objasnili, moramo objasniti koncept mentalnih modela. To su prikazi stvarnih životnih situacija koje naš mozak stvara i razvijaju se na temelju naše mašte ili onoga što vidimo u tom trenutku.  

Mentalni modeli imaju vrlo važnu ulogu u procesu upijanja znanja. To jasno možete vidjeti na primjeru učenja svog prvog programskog jezika. 

Kad učite, novi mentalni modeli razvijaju se unutar vašeg mozga, što može poboljšati vaše vještine rješavanja problema. Kao rezultat, mozak koji je naviknut na specifičan mentalni model jačat će pokušavajući stvoriti nove modele za vrijeme učenja drugog jezika. Već oblikovan tok misli nije vrlo plastičan i nije ga lako promijeniti. 

Prilikom programiranja programeri se ne fokusiraju na samo jedan jezik ili samo jedan problem. To je sustav stalnih promjena i za razumijevanje i rješavanje problema potrebno je misliti izvan okvira.

Zahvaljujući tome, programeri ne samo da su bolji analitičari, već imaju i bolje pamćenje. A što je najvažnije – to je većinom zbog metodičkog mentalnog treninga, a ne samo genetskih predispozicija.

 

MR otkriva istinu! 

Na grupi od 17 programera 2014. godine provedena je MR studija. Otkriveno je da su u njihovom mozgu najaktivniji centri za semantičko i operativno pamćenje.

Štoviše, moždani centri za brojanje i logičko razmišljanje nisu pokazali toliku aktivnost. Studija je pokazala da tijekom programiranja aktiviramo iste dijelove mozga kao kad učimo novi jezik.

Da zaključimo, programiranje pomaže ne samo u razvijanju logičkog i analitičkog razmišljanja, već i semantičkog i operativnog pamćenja. Ono konstantno trenira naš mozak, što može spriječiti degeneraciju neurona. Također pomaže upijanju većih količina informacija odjednom.

Studije vrlo jasno pokazuju da učenje programiranja može donijeti mnogobrojne prednosti, korisne ne samo za naše buduće zaposlenje, nego i za naše zdravlje. Stereotip bolesnog i blijedog programera je besmislica! Programiranje je jedan od najzahtjevnijih oblika intelektualnog rada i vrijedno je vašeg vremena sve dok ga smatrate zanimljivim i ugodnim. 


Prethodno Sljedeće

Ocijeni članak!

Što kažu naši učitelji?
Blog

Što kažu naši učitelji?

Ne postoje osobe koje bi nam mogle bolje približiti svijet programiranja i nastavu u školi Coding Giants Hrvatska od onih koji tu...

Pročitaj više
Vodič kroz upise u školi Coding Giants
Blog

Vodič kroz upise u školi Coding Giants

Odabir prvog tečaja programiranja za dijete može biti zbunjujuća zadaća, pogotovo ako sami nemate nikakvog iskustva ili znanja o...

Pročitaj više

Programirajte svoju budućnost već danas!

Upišite se na tečaj

Naši partneri