Blog

Online programiranje za djecu – isplati li se uložiti u njega?


8 minuta čitanja

Današnjoj djeci i mladima boravak na mreži prirodan je dio svakodnevnog života. Oni Internet ne smatraju modernom tehnologijom, već jednostavno stvarnošću koju poznaju i u kojoj se savršeno snalaze. Učenje putem Interneta može biti jednako dobro kao i učenje u učionici. Pod jednim uvjetom – da je dobro organizirano. Svakako je dobro uložiti u tečajeve programiranja za djecu na daljinu, ali oni moraju biti prikladno pripremljeni i provedeni.

Online učenje programiranja za djecu – u obliku tečaja, a ne webinara!

Tržište internetskih tečajeva zaista je ogromno. Besplatni i plaćeni online tečajevi pružaju se u brojnim oblicima – webinari, platforme za samostalno učenje, niz videozapisa objavljenih na YouTubeu ili datoteke koje se šalju polaznicima nakon plaćanja pristupa. S jedne strane, trenutačna situacija otvara velike mogućnosti za učenje i nadogradnju vlastitog znanja. S druge strane, ovaj se oblik nastave rijetko prilagođava potrebama i kompetencijama mlađih učenika. Štoviše, teško je samostalno provesti u praksi teoriju koju dijete dobiva na ovaj način.

To se posebno odnosi na učenje programiranja, gdje je poznavanje programskih jezika i alata samo dio krajnjeg postignuća. U praksi je programiranje više od samog znanja. To je sposobnost IT pristupa rješavanju problema (iz mnogih područja života) u kojima je programiranje rješenja samo jedna od faza slagalice. To je izazovno i vremenski zahtjevno umijeće koje zahtijeva predanost i vježbanje mnogih kompetencija. Online tečajevi programiranja za djecu moraju biti pravilno organizirani, a trebaju ih, prije svega, provoditi iskusni nastavnici.

Online tečaj programiranja za djecu ne bi se trebao razlikovati od tečaja u učionici!

Tečaj programiranja za djecu na daljinu trebao bi izgledati potpuno jednako kao i tečaj u učionici. Internet bi trebao biti samo sredstvo za provedbu tečaja, a ne razlog za skraćivanje programa ili odustajanje od praktične nastave. Važno je uložiti u tečajeve programiranja za djecu koji zadovoljavaju nekoliko osnovnih zahtjeva.

Prilagođeni su dobi, znanju, vještinama i potrebama djeteta

Djeca se veoma brzo razvijaju, ali često u različitom ritmu. Dobna razlika između mlađih polaznika istog tečaja trebala bi biti što je moguće manja – najviše dvije godine. Prije nego što upišete svoje dijete na tečaj, raspitajte se o određenim vještinama koje su potrebne za sudjelovanje. Roditelj mora biti siguran da se dijete može nositi s učenjem. Inače se dijete može veoma obeshrabriti i odvratiti od toga.

Slijede određeni program i ciljeve

Tečaj programiranja mora biti pravilno ...programiran! Čak i tijekom najdužeg tečaja nemoguće je naučiti sve probleme i uspješno ih početi primjenjivati u praksi. Učenje programiranja traje mnogo godina. U suštini, dobri programeri uče cijeli život. Tečaj bi trebao biti orijentiran na jedan određeni cilj, npr. učenje osnova programiranja, učenje razvoja igara, učenje izrade web-stranica.

Podijeljeni su u predavanja i s vremenom se nadograđuju

Dječji mozak radi impresivno velikom brzinom. Oni najmlađi svakodnevno upijaju puno informacija. Njihovom umu treba vremena da ih obradi, organizira i upamti. Stoga bi programiranje učenja za djecu – i online i u učionici – trebalo podijeliti u kraća predavanja i s vremenom ih nadograđivati.

Podučava ih kvalificirani nastavnik

Nastavnik, mentor i trener programiranja za djecu trebaju imati odgovarajuće pedagoške kompetencije. Oni moraju biti u stanju objasniti složena pitanja na jednostavan i dostupan način. Također je važno da znaju komunicirati s djecom, da razumiju njihove potrebe i pronalaze adekvatne načine za odgovor. Nastavnik programiranja treba znati potaknuti, zainteresirati, motivirati i podržati djecu.

Omogućuju provjeru znanja i motiviraju za daljnje učenje

Redovita provjera znanja učenika ključna je za potpuno savladavanje novih informacija. Ona također pruža mogućnost dodatnog rada na pitanjima koja učenici smatraju teškima i koja je potrebno ponoviti. Naravno, provjera znanja treba se odvijati u zabavnoj i poticajnoj atmosferi bez stresa. Završavanje određenog tečaja trebalo bi motivirati dijete da nastavi svoju avanturu s programiranjem.

Kako izgledaju online tečajevi programiranja za djecu sa školom Coding Giants?

Tečaj programiranja za djecu na daljinu sa školom Coding Giants koristi potpuno istu razinu i program kao i naši tečajevi u učionici. Tijekom tečaja svaki polaznik može slobodno razgovarati s nastavnikom i cijelo vrijeme može vidjeti zaslon svog računala. Pritom, nastavnik ima pristup zaslonu računala svakog učenika. Zahvaljujući tome, nastavnik može provjeriti djetetov rad, prepoznati određenu pogrešku i pomoći mu je popraviti. Baš kao i u učionici, nastavnik programiranja neprestano prati napredak djeteta, komunicira s njim i osigurava ugodnu atmosferu učenja.

Gotovo je svaki učionički tečaj u školi Coding Giants također dostupan i online. Riječ je o polugodišnjim tečajevima sastavljenima od desetak sesija koje se održavaju jednom tjedno. Svaka sesija sadrži 2 predavanja po 45 minuta. Cijeli tečaj traje dva polugodišta. Naša ponuda tečajeva zaista je široka – bez obzira na dob, vještine i interese, svako će dijete pronaći nešto za sebe.

Usto, organiziramo razne besplatne radionice za djecu i intenzivnije tečajeve, npr. tijekom zimskih praznika. Preporučujemo vam da se upoznate s cjelovitom ponudom naših predavanja, a ako imate pitanja, slobodno nam se obratite.

Koje su prednosti učenja programiranja na daljinu?

U učionici ili online? Roditelji koji planiraju upisati dijete na tečaj programiranja suočit će se s teškim izborom. To je individualan izbor na koji utječu mnogi čimbenici.

Djeca iz svih krajeva Hrvatske i svijeta mogu sudjelovati u učenju na daljinu. Djeca i roditelji štede vrijeme i troškove povezane s putovanjem na nastavu. Online tečaj također pruža psihološku prednost učenja kod kuće. Djeca, posebno ona mlađa ili sramežljivija, jednostavno se osjećaju sigurnije u vlastitom domu. Tijekom online tečaja djeca imaju stalni kontakt s nastavnikom i svojim vršnjacima, uspostavljaju veze i sklapaju prijateljstva. Učenje na daljinu predstavlja izuzetnu pogodnost za djecu s invaliditetom i bolesnu djecu. U tom slučaju, roditeljima koji rade može biti teško ili čak nemoguće organizirati prijevoz do nastave. Online nastava također omogućava sudjelovanje prehlađene ili ozlijeđene djece koja bi u slučaju predavanja u učionici morala izostati s nastave.

PITANJA:

  1. Isplati li se upisati dijete na online tečaj programiranja?

Naravno, ako online tečaj slijedi isti program kao i tečaj u učionici. Online tečaj treba biti pravilno pripremljen, pod vodstvom iskusnog nastavnika te s vremenom nadograđivan.

  1. Tečaj programiranja za djecu – online ili u učionici?

Mnoge tvrtke koje organiziraju učenje programiranja za djecu provode i online tečajeve i tečajeve u učionici. Izbor određenog oblika učenja ovisi o individualnim mogućnostima i preferencijama. Ako je online tečaj dobro organiziran, on će biti jednako dobar kao i učenje u učionici.

  1. Koja je cijena online tečajeva programiranja za djecu?

Cijena tečajeva ovisi o mnogim čimbenicima i varijablama. U školi Coding Giants cijena je istaknuta ispod svakog tečaja te se upisi vrše online putem web stranice.

 


Prethodno Sljedeće

Ocijeni članak!

Koji je programski jezik najbolje odabrati za početak? Nudimo vam nekoliko savjeta
Programiranje

Koji je programski jezik najbolje odabrati za početak? Nudimo vam nekoliko savjeta

Odabir prvog profesionalnog programskog jezika koji želite naučiti nije laka odluka. Većina će ljudi – barem u početku – imati značajnih...

Pročitaj više
Vodič kroz upise u školi Coding Giants
Blog

Vodič kroz upise u školi Coding Giants

Odabir prvog tečaja programiranja za dijete može biti zbunjujuća zadaća, pogotovo ako sami nemate nikakvog iskustva ili znanja o...

Pročitaj više

Programirajte svoju budućnost već danas!

Upišite se na tečaj

Naši partneri