Blog

Online programiranje za djecu – isplati li se uložiti u njega?


8 minuta čitanja

Današnjoj djeci i mladima boravak na mreži prirodan je dio svakodnevnog života. Oni Internet ne smatraju modernom tehnologijom, već jednostavno stvarnošću koju poznaju i u kojoj se savršeno snalaze. Učenje putem Interneta može biti jednako dobro kao i učenje u učionici. Pod jednim uvjetom – da je dobro organizirano. Svakako je dobro uložiti u tečajeve programiranja za djecu na daljinu, ali oni moraju biti prikladno pripremljeni i provedeni.

Online učenje programiranja za djecu – u obliku tečaja, a ne webinara!

Tržište internetskih tečajeva zaista je ogromno. Besplatni i plaćeni online tečajevi pružaju se u brojnim oblicima – webinari, platforme za samostalno učenje, niz videozapisa objavljenih na YouTubeu ili datoteke koje se šalju polaznicima nakon plaćanja pristupa. S jedne strane, trenutačna situacija otvara velike mogućnosti za učenje i nadogradnju vlastitog znanja. S druge strane, ovaj se oblik nastave rijetko prilagođava potrebama i kompetencijama mlađih učenika. Štoviše, teško je samostalno provesti u praksi teoriju koju dijete dobiva na ovaj način.

To se posebno odnosi na učenje programiranja, gdje je poznavanje programskih jezika i alata samo dio krajnjeg postignuća. U praksi je programiranje više od samog znanja. To je sposobnost IT pristupa rješavanju problema (iz mnogih područja života) u kojima je programiranje rješenja samo jedna od faza slagalice. To je izazovno i vremenski zahtjevno umijeće koje zahtijeva predanost i vježbanje mnogih kompetencija. Online tečajevi programiranja za djecu moraju biti pravilno organizirani, a trebaju ih, prije svega, provoditi iskusni nastavnici.

Online tečaj programiranja za djecu ne bi se trebao razlikovati od tečaja u učionici!

Tečaj programiranja za djecu na daljinu trebao bi izgledati potpuno jednako kao i tečaj u učionici. Internet bi trebao biti samo sredstvo za provedbu tečaja, a ne razlog za skraćivanje programa ili odustajanje od praktične nastave. Važno je uložiti u tečajeve programiranja za djecu koji zadovoljavaju nekoliko osnovnih zahtjeva.

Prilagođeni su dobi, znanju, vještinama i potrebama djeteta

Djeca se veoma brzo razvijaju, ali često u različitom ritmu. Dobna razlika između mlađih polaznika istog tečaja trebala bi biti što je moguće manja – najviše dvije godine. Prije nego što upišete svoje dijete na tečaj, raspitajte se o određenim vještinama koje su potrebne za sudjelovanje. Roditelj mora biti siguran da se dijete može nositi s učenjem. Inače se dijete može veoma obeshrabriti i odvratiti od toga.

Slijede određeni program i ciljeve

Tečaj programiranja mora biti pravilno ...programiran! Čak i tijekom najdužeg tečaja nemoguće je naučiti sve probleme i uspješno ih početi primjenjivati u praksi. Učenje programiranja traje mnogo godina. U suštini, dobri programeri uče cijeli život. Tečaj bi trebao biti orijentiran na jedan određeni cilj, npr. učenje osnova programiranja, učenje razvoja igara, učenje izrade web-stranica.

Podijeljeni su u predavanja i s vremenom se nadograđuju

Dječji mozak radi impresivno velikom brzinom. Oni najmlađi svakodnevno upijaju puno informacija. Njihovom umu treba vremena da ih obradi, organizira i upamti. Stoga bi programiranje učenja za djecu – i online i u učionici – trebalo podijeliti u kraća predavanja i s vremenom ih nadograđivati.

Podučava ih kvalificirani nastavnik

Nastavnik, mentor i trener programiranja za djecu trebaju imati odgovarajuće pedagoške kompetencije. Oni moraju biti u stanju objasniti složena pitanja na jednostavan i dostupan način. Također je važno da znaju komunicirati s djecom, da razumiju njihove potrebe i pronalaze adekvatne načine za odgovor. Nastavnik programiranja treba znati potaknuti, zainteresirati, motivirati i podržati djecu.

Omogućuju provjeru znanja i motiviraju za daljnje učenje

Redovita provjera znanja učenika ključna je za potpuno savladavanje novih informacija. Ona također pruža mogućnost dodatnog rada na pitanjima koja učenici smatraju teškima i koja je potrebno ponoviti. Naravno, provjera znanja treba se odvijati u zabavnoj i poticajnoj atmosferi bez stresa. Završavanje određenog tečaja trebalo bi motivirati dijete da nastavi svoju avanturu s programiranjem.

Kako izgledaju online tečajevi programiranja za djecu sa školom Coding Giants?

Tečaj programiranja za djecu na daljinu sa školom Coding Giants koristi potpuno istu razinu i program kao i naši tečajevi u učionici. Tijekom tečaja svaki polaznik može slobodno razgovarati s nastavnikom i cijelo vrijeme može vidjeti zaslon svog računala. Pritom, nastavnik ima pristup zaslonu računala svakog učenika. Zahvaljujući tome, nastavnik može provjeriti djetetov rad, prepoznati određenu pogrešku i pomoći mu je popraviti. Baš kao i u učionici, nastavnik programiranja neprestano prati napredak djeteta, komunicira s njim i osigurava ugodnu atmosferu učenja.

Gotovo je svaki učionički tečaj u školi Coding Giants također dostupan i online. Riječ je o polugodišnjim tečajevima sastavljenima od desetak sesija koje se održavaju jednom tjedno. Svaka sesija sadrži 2 predavanja po 45 minuta. Cijeli tečaj traje dva polugodišta. Naša ponuda tečajeva zaista je široka – bez obzira na dob, vještine i interese, svako će dijete pronaći nešto za sebe.

Usto, organiziramo razne besplatne radionice za djecu i intenzivnije tečajeve, npr. tijekom zimskih praznika. Preporučujemo vam da se upoznate s cjelovitom ponudom naših predavanja, a ako imate pitanja, slobodno nam se obratite.

Koje su prednosti učenja programiranja na daljinu?

U učionici ili online? Roditelji koji planiraju upisati dijete na tečaj programiranja suočit će se s teškim izborom. To je individualan izbor na koji utječu mnogi čimbenici.

Djeca iz svih krajeva Hrvatske i svijeta mogu sudjelovati u učenju na daljinu. Djeca i roditelji štede vrijeme i troškove povezane s putovanjem na nastavu. Online tečaj također pruža psihološku prednost učenja kod kuće. Djeca, posebno ona mlađa ili sramežljivija, jednostavno se osjećaju sigurnije u vlastitom domu. Tijekom online tečaja djeca imaju stalni kontakt s nastavnikom i svojim vršnjacima, uspostavljaju veze i sklapaju prijateljstva. Učenje na daljinu predstavlja izuzetnu pogodnost za djecu s invaliditetom i bolesnu djecu. U tom slučaju, roditeljima koji rade može biti teško ili čak nemoguće organizirati prijevoz do nastave. Online nastava također omogućava sudjelovanje prehlađene ili ozlijeđene djece koja bi u slučaju predavanja u učionici morala izostati s nastave.

PITANJA:

  1. Isplati li se upisati dijete na online tečaj programiranja?

Naravno, ako online tečaj slijedi isti program kao i tečaj u učionici. Online tečaj treba biti pravilno pripremljen, pod vodstvom iskusnog nastavnika te s vremenom nadograđivan.

  1. Tečaj programiranja za djecu – online ili u učionici?

Mnoge tvrtke koje organiziraju učenje programiranja za djecu provode i online tečajeve i tečajeve u učionici. Izbor određenog oblika učenja ovisi o individualnim mogućnostima i preferencijama. Ako je online tečaj dobro organiziran, on će biti jednako dobar kao i učenje u učionici.

  1. Koja je cijena online tečajeva programiranja za djecu?

Cijena tečajeva ovisi o mnogim čimbenicima i varijablama. U školi Coding Giants cijena je istaknuta ispod svakog tečaja te se upisi vrše online putem web stranice.

 


Prethodno Sljedeće

Ocijeni članak!

Najstrašnije programerske greške u povijesti
Blog

Najstrašnije programerske greške u povijesti

Prvi programski jezik nastao je ’50-ih godina prošlog stoljeća. S vremenom su se pojavila naprednija programska okruženja i nove...

Pročitaj više
Sigurnost djece na internetu
Blog

Sigurnost djece na internetu

Izvor: Portal Medijska pismenost, piše: Ana Dokler Djeca vole tehnologiju i brzo se nauče služiti igračim konzolama i uređajima...

Pročitaj više

Programirajte svoju budućnost već danas!

Upišite se na tečaj

Naši partneri